A jól megérdemelt, várva várt gépekkel a P+P fő üzemében gördülékenyen zajlik az acélcsövek húzása. A berendezések mechatronikusan összekapcsolva üzemelnek. Ezáltal a folyamatok folyamatosan felügyelhetők és optimalizálhatók.

Optimalizált folyamatok a csőüzemben

WERTHER, 2017. JÚNIUS 7.

OPTIMALIZÁLT FOLYAMATOK A CSŐÜZEMBEN

A Poppe + Potthoff Präzisionsstahlrohre vállalat aktív partner az „it’s owl” (Intelligente Technische Systeme OstWestfalen-Lippe/Intelligens Műszaki Rendszerek – Ost-Westfalen-Lippe) technológiai hálózatban. Jelenleg a történelem során kialakult géppark „régi gyöngyszemét” érzékelés- és szabályozástechnikailag fokozatosan alakítjuk át az Industrie 4.0-nak megfelelően – sikerrel.

A Poppe + Potthoff 1928-ban alapított fő üzeme a legszűkebb tűréshatárokkal varratmentes és hegesztve húzott precíziós acélcsöveket gyárt. Az autóiparban, mérés- és szabályozástechnikában, szállítástechnikában, valamint szerszám- és gépgyártásban tevékenykedő ügyfelek magas szintű és sokrétű elvárásokat támasztanak.

„A csőüzem mindig is képes volt a változatos gyártásra” – nyilatkozott Bengt-Henning Maas, a P+P csőkomponensek divíziójának vezetője. „Azonban a hálózattal ellátott gyártásban rejlő lehetőségek csak a modern mérés- és vezérléstechnikával aknázhatók ki jobban. Így még jobbak, rugalmasabbak és hatékonyabbak leszünk.”

Az „it’s owl-TT-InveRse” transzferprojekt keretében a Poppe + Potthoff a Fraunhofer IEM-mel együtt egy mechatronizálási koncepciót dolgozott ki. A fókuszban az instabil folyamatállapotok felismerése és elkerülése áll, amelyek a szerszámok és a termékek sérüléséhez vezethetnek.

A prototípusok szerint átalakított próbaberendezés képes volt a kritikus folyamatállapotok elkerülésére. A Poppe + Potthoff ezen optimalizálások által éves szinten öt számjegyű megtakarításokra számít. A megszerzett folyamat- és automatizálási ismereteket további berendezéseken is alkalmazzuk.

További információk az „it’s owl 2016-os éves beszámolója” részben és az „it‘s owl átállás napja” prezentációban találhatók.

Módszeresség: Először minden folyamatot elemzünk, megkeressük az összefüggéseket és értékeljük a lehetőségeket. A Poppe + Potthoff csőüzemének mérés- és szabályozástechnikáját ez alapján folyamatosan modernizáljuk.